temp vid loop

Tartalomjegyzék

Önkormányzati választás 2019

valasztas2019

 

 

 

A köztársasági elnök 2019. október 13. napjára tűzte ki a 2019. évi helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek általános választását. 

Az önkormányzati választáson a megyei és helyi önkormányzati képviselőket, a polgármestert, valamint a nemzetiségi önkormányzati képviselőket választják meg. A megyei és helyi önkormányzati választáson azok választhatnak, akiknek az adott településen/megyében van az állandó lakcímük. A magyar állampolgárság nem feltétel, de ez esetben regisztrálni kellett. Nincs választójoga annak, akit a bíróság bűncselekmény elkövetése vagy belátási képesség korlátozottsága miatt kizárt ebből a jogból. Szintén feltétel a nagykorúság (betöltött 18. életév, illetve 16. életév feletti házas, vagy elvált személy). A nemzetiségi önkormányzati választáson az szavazhat, aki megadott határidőig az adott nemzetiséghez tartozónak vallja magát.

A képviselőket és polgármestereket 5 évre választják.

A választáson mindazok választhatóak, akik választójoggal rendelkeznek, továbbá a külföldön élő magyar állampolgárok is elindulhatnak a választáson; a helyben lakás nem feltétel.

A megyei közgyűlés választása egyfordulós, a szavazók listákra szavazhatnak. A megyei közgyűlés képviselőinek száma a megye egészének a lakosságától függ. Pest megye közgyűlése 44 fős.

A települési önkormányzati választás szabályai attól függnek, hogy a település lakossága meghaladja-e a 10 000 főt. A képviselő-testület létszáma a település lakosságától függ. A polgármester, akit külön választanak meg, tagja és egyben vezetője is a, képviselő-testületnek.

A képviselő-testület tagjainak számát a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek általános választása évének január 1-jei lakosságszáma alapján kell meghatározni. Halásztelek lakosságszáma meghaladja a 10 ezer főt, így a képviselők vegyes választási rendszerben – egyéni választókerületben és kompenzációs listán – jutnak mandátumhoz.

Városunkban az egyéni választókerületben megszerezhető mandátumok száma nyolc, kompenzációs listán pedig további három mandátum kerül kiosztásra.

A polgármesteri választás egyfordulós, jelöltté váláshoz jogszabályokban megszabott számú ajánlás kell: a 10 000 lakost meghaladó, de 100 000 vagy annál kevesebb lakosú település esetén legalább 300 választópolgártól, kell ajánlást szerezni. A polgármester a legtöbb szavazatot kapó jelölt lesz.

A választópolgárnak augusztus 23-ig kell kézhez kapnia a névjegyzékbe való felvételről szóló értesítést, az augusztus 7-ei névjegyzéki állapotnak megfelelően. Aki nem kapja meg az értesítőt a helyi választási irodában kérheti.

A jelöltek és a jelölőszervezetek szeptember 9-ig adhatják le az induláshoz szükséges ajánlásokat, a szükséges darabszámok a jegyzők által közzétett tájékoztatókból derülnek ki.

A hivatalos kampány a választást megelőző 50. napon, augusztus 24-én kezdődik, és a szavazás napján 19 óráig tart.

Aki a szavazás napján nem a lakóhelyén, hanem a tartózkodási helyén akar élni a választójogával, október 9-éig kérheti átjelentkezését. A választáson csak az jelentkezhet át, aki a választás kitűzése előtt legalább harminc nappal létesített tartózkodási helyet és a tartózkodási hely érvényessége legalább a szavazás napjáig tart.

A nemzetiségi önkormányzati képviselők 2019. évi általános választását nemzetiségenként a Nemzeti Választási Bizottság 183/2019. számú határozatában tűzte ki.

Az NVB, egyezően a 2014. évi választásokkal, a települési nemzetiségi önkormányzati képviselők választását kizárólag azokon a településeken tűzte ki, ahol a 2011. évi népszámlálás adatai alapján az adott nemzetiséghez tartózó személyek száma legalább 25 fő volt.

Mivel az országos nemzetiségi önkormányzati képviselők választásának kitűzését a jogalkotó nem köti külön feltételhez, az minden nemzetiség tekintetében kitűzésre került.

A választás kitűzése nem egyenlő a választás megtartásával, a kitűzés ellenére a települési nemzetiségi önkormányzati képviselők választását csak akkor lehet megtartani, ha legalább annyi jelölt van, mint a megválasztható képviselők (3 vagy 5 fő) száma.

A választással kapcolatos friss információkat megtalálja a www.valasztas.hu oldalon.