temp vid loop

Önkormányzati választással kapcsolatos tájékoztató

A korábbi összeállításunkban már tájékoztatást nyújtottunk a 2019. október 13-ára kitűzött önkormányzati választás fontosabb tudnivalóiról, jelen írásban elsősorban a választásnapi információkat gyűjtöttük össze.

A választáson megyei és helyi önkormányzati képviselőket, polgármestert, és nemzetiségi önkormányzati képviselőket választunk 5 évre. A választás egyfordulós.

A korábbi választásoktól eltérően Halásztelken első alkalommal az önkormányzati képviselőket vegyes választási rendszerben választjuk. A választópolgárok 8 képviselőt egyéni választókerületben választanak, 3 fő kompenzációs listáról kerülhet a testületbe. A vegyes választási rendszerben a város nyolc választókerületet alkot, és mindegyik választókerületben egy egyéni képviselői mandátum szerezhető.

onkormanyzati valasztas2019

Az ajánlások összegyűjtésére szeptember 9-én 16 óráig volt.lehetősége a jelölteknek. A szükséges számú, érvényes ajánlással rendelkező jelölteket a Helyi Választási Bizottság nyilvántartásba vette, és a nyilvántartásba vett jelöltek sorrendjét a bizottság kisorsolta (a határozatok a város honlapján www.halasztelek.hu olvashatók). A jelöltek a szavazólapon ebben a sorrendben fognak szerepelni. A választás során külön szavazólap szolgál a polgármester, a települési képviselő és a megyei lista választásra. A szavazólapokon érvényesen egy polgármesterre, egy egyéni képviselőre és egy megyei listára lehet majd szavazni. Az a választópolgár, aki a nemzetiségi névjegyzékben is szerepel, részt vesz a nemzetiségi önkormányzatok választásán is. Ebben az esetben külön szavazólap szolgál a települési, a területi és az országos nemzetiségi önkormányzat megválasztására

.Az átjelentkezés lehetősége az önkormányzati választáson korlátozottabb, mint az országgyűlési képviselők választásán. Átjelentkezésre irányuló kérelmet ugyanis kizárólag az a választópolgár nyújthatja be, aki a választás kitűzését megelőző harmincadik napon (2019. június 26.) és az átjelentkezésre irányuló kérelme elbírálásakor ugyanazon tartózkodási hellyel rendelkezett, és tartózkodási helyének érvényessége legalább a szavazás napjáig tart. Az átjelentkezésre irányuló kérelemnek legkésőbb 2019. október 9-én 16 óráig meg kell érkeznie a helyi választási irodához. Az átjelentkezésre irányuló kérelemnek tartalmaznia kell a választópolgár tartózkodási helyének címét. Átjelentkezés esetén a választópolgárt törlik a lakóhelye szerinti szavazókör névjegyzékéből, egyidejűleg felveszik a tartózkodási helye szerinti szavazókör névjegyzékébe, és a tartózkodási helye szerinti jelöltekre szavazhat. Mozgóurna iránti kérelmet a szavazóköri névjegyzékben szereplő, mozgásában egészségi állapota vagy fogyatékossága miatt gátolt választópolgár nyújthat be.

A választópolgár mozgóurna iránti kérelmet a helyi választási irodához levélben, vagy elektronikus azonosítás nélkül elektronikus úton legkésőbb 2019. október 9-én 16.00 óráig nyújthat be. Személyesen vagy elektronikus azonosítással elektronikus úton 2019. október 11-én 16.00 óráig. A szavazásnapján, október 13-án 12.00 óráig, a lakóhely szerinti szavazókör szavazatszámláló bizottsághoz meghatalmazott útján vagy meghatalmazással nem rendelkező személy általi kézbesítéssel nyújtható be kérelem.

A szavazás 2019. október 13-án 6 órától 19 óráig tart.

A szavazókörök száma, helye nem változott a májusi Európai Parlamenti választáshoz képest, és azt az augusztus 23-ig megküldött értesítő tartalmazza.

A Helyi Választási Bizottság adatai, elérhetősége:

Kálóczy Béla elnök, Vas Dénes elnökhelyettes, Szabó Istvánné tag, Pappné Kardos Veronika póttag.

Cím: 2314 Halásztelek Kastély park 1.,

Tel.: 06 24 517-270,

Fax: 06 24 517-270,

e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

A Helyi Választási Iroda elérhetősége:

Cím: 2314 Halásztelek Kastély park 1.,

Tel.: 06 24 517-270; 06 24 517-280

Fax:  06 24 517-270

e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Baloghné dr. Nagy Edit

HVI vezető